بررسی با استفاده از روششناسی علمی (کمی، کیفی، تجربی، مشاهده و غیره) برای حل یک مسئله جدی (و نه یک مسئله عادی) بهعنوان پژوهش دانشگاهی تعریف میشود که منجر به تولید دانش جدید ثانویه میگردد. پژوهش باید هر چه بیشتر بهعنوان یک درخواست واقعی درباره یک مسئله توصیف شود. ازاینرو انجام پژوهش به سؤالات پاسخ میدهد که جستارهای جدید را با ایجاد دانش جدید تولید میکند. دانش جدید باید قابلاستفاده و از سوی دیگر پژوهشگران چالش پذیر باشد. بخشی از جستجو برای کیفیتسنجی یک پژوهش باید از مسیر مجموعهای از بررسیها مانند اعتبارسنجی (فرایند منطقی برای پاسخ به یک سؤال)، پایایی (کیفیت سنجش) و نتیجه بیغرض بودن دیدگاه عبور کند. ازاینرو، یک پیشنهاد طرح پژوهشی باید شرایط بالایی یک فرایند پژوهشی علمی را کیفیتسنجی کند. پیشنهاد یک چارچوب ثابت و متقاعدکننده از یک پایاننامه است که باید اصالت یک پژوهش را در برگیرد. این پیشنهاد یا باید پیشینه مربوط به مسئله پیشنهادی را به چالش کشیده یا از آن حمایت کند. پیشنهاد باید اصالت مسئله را توضیح داده و نشان دهد که چه تفکر و مهارتهای ضروری برای اثبات یا عدم اثبات مسئله استفادهشده است. پیشنهاد باید روشی که مسئله قرار به حل شدن دارد را توضیح دهد و روشی که حفره موجود در دانش را پر میکند توضیح دهد.
یک پیشنهاد قابلدرک روششناسی استفادهشده برای اجرای مطالعه و دلایل منطقی که چرا این روششناسی خاص انتخابشده است را توضیح میدهد. یک پیشنهاد باید به سوالات زیر پاسخ دهید:
- چهکاری میخواهم انجام دهم و مسئله پژوهش من چیست؟
- چه کسی پژوهش مشابهی انجام داده است؟
- او چه چیزی پیداکرده است؟
- من قرار است چگونه این مطالعه را انجام دهم؟
- نوآوری این پژوهش چیست؟
- چگونه میخواهم روش پژوهش را اعتبار سنجی کنم؟
مقدمه پروپوزال
موارد زیر در معرفی فرایند نوشتن مقدمه ضروری هستند.
- به خواننده خود درباره مشکلتان بگویید.
- به خواننده بگویید که چه کسی از آن مسئله رنج میبرد.
- به چه صورت میخواهید مسئله را حل کنید.
- مزایایی که با حل آن مشکل ارائه میدهید را به خواننده بگویید.
- نتایجی که پیشبینی میکنید را به خواننده بگویید.
- مطمئن شوید که مهمترین چیز برای آنها چیست. نه کمتر و نه بیشتر و بر ادعای خود استوار باشید.
بیان مسئله
بیان مسئله یک وضعیت خاص است که نیازمند توجه فوری و یک راهکار ممکن است. بیان مسئله به دنبال پر کردن فضای خالی در دانش موجود است که نیازمند توجه جدی است. بیان کامل یک مسئله تنها یک یا دو خط یا یک پاراگراف است. بقیه پاراگراف (ها) پیچیدگی آن است؛ یک بیان مسئله پروپوزال باید به سؤالات زیر پاسخ دهد.
- مشکل چیست؟
- مشکل کجاست؟
- چگونه مشکل را حل کنیم؟
- چرا میخواهید مشکل را حل کنید؟
- آیا مسئله موردنظر اگر در آینده حل نشود ادامه خواهد یافت؟
- چه کسی از این مسئله رنج میبرد؟
- آیا این مشکل حل میشود یا دانش موجود را رد تکذیب میکند؟
به چه صورت سؤالات پژوهشی را مینویسید؟
سؤال پژوهش شما باید خلاصه، مرتبط، متمرکز و قابلبحث باشد. سؤالات پژوهشی خوب، مسیری را برای پژوهش شما ایجاد میکنند. سؤالات پژوهشی خوب ستون پیشنهاد شما و بعدها پایاننامه شما هستند. چند نکته زیر ممکن است به شما کمک کنند تا سؤالات پژوهشیشان را بنویسید:
- عنوانی را انتخاب کنید که برای شما و خوانندگانتان جذاب باشد.
- درباره عنوان کار خود با بررسی پژوهشگرانه ژورنالها بررسی انجام دهید و ببینید سؤالاتی که توسط همتایان شما مطرحشدهاند چه مواردی هستند.
- سؤالات پژوهشی شما نباید بهوسیله حقایق ساده پاسخ داده شوند؛ باید نیازمند تحلیل پیچیده و پژوهش باشد. باید حتماً نیازمند بررسی باشند.
- سؤالات پژوهشی شما نباید بسیار گسترده و نه بسیار جزئی باشند. اگر بسیار جزئی باشند، در یافتن اطلاعات مرتبط دچار دردسر خواهید شد.
- فراموش نکنید که سؤالات پژوهشی خود را پیش از وارد شدن به جزئیات آن نشان دهید.
چگونه بررسی پیشینه خود را بنویسید؟
بررسی پیشینه یک حساب نظاممند از پیشینه مستند را نشان میدهد. زمانی که بررسی پیشینه را مینویسید باید به بررسیکنندگان و خوانندگان خود نشان دهید که چه دانشی درباره بیان مسئله شما سندسازی شده است و چه دانشی تاکنون مستندسازی نشده است و نیاز است شما آن را بررسی نمایید. قطعه پیشینه شما باید دقیقاً و بهشدت درباره اهداف، سؤالات و بیان مسائل شما صحبت کند. ازاینرو آن نباید فهرست بلند از مراجع مربوط به کتب یا یک خلاصه از موادی که مجدد برای اغوای خوانندگان شما تولید میشود، باشد. زمانی که بررسی پیشینه را ارزیابی میکنید، باید از خودتان بپرسید.
- آیا بررسی پیشینه درباره صحت این بیان مسئله بحث میکند.
- آیا پیشینه پژوهشی به طرز قابلتوجهی شدت بیان مسئله را پشتیبانی میکند؟
- آیا پژوهشگر با دانش موجود موافق یا مخالف است و چرا؟
- آیا قضاوت یا نتیجهگیری نهایی، منطقی و تشویقی است؟
- آیا پژوهشگر پیشینه که بیان مسئلهاش را رد یا قبول میکند را مییابد؟
چگونه روش تحقیق خود را بنویسیم؟
روش تحقیق به تحلیل نظری پژوهش شما اشاره دارد. روش یک پژوهش نشان میدهد که چطور میتوانید پژوهش خود را انجام دهید. این باعث میشود که شما نسبت به هدایت پژوهش خود راهنمایی شوید. روش درست شبیه یک ابزار استفادهشده توسط پژوهشگر برای اندازهگیری فعالیتهای مطالعه است. روش تحقیقات مختلف با مطالعات مختلف استفادهشدهاند؛ بنابراین، روششناسی فرضیه منطقی و ایدئالگرای مطالعه شما را نشان میدهد درحالیکه روش به چگونگی انجام آن اشاره دارد.
- روششناسی: مثلثبندی (کمی، کیفی و توصیفی)
- روش ترکیبی: طراحی پژوهشی، جمعیت، نمونه، ابزار، روایی، پایایی و نتیجه و غیره.
برخی از نکات مفید زمانی که روششناسی پژوهش را انجام میدهید:
- روششناسی خود را مبنی بر نوع پژوهش که در حال انجام آن هستید انتخاب کنید.
- یک وابستگی واضح و دقیق بین مطالعه خود و روش تحقیقتان انجام دهید.
- از خودتان بپرسید که آیا این روش تحقیق به سؤالات پژوهشی شما پاسخ میدهد یا خیر؟
- دلیل معناداری برای انتخاب روش تحقیق خود ازجمله بررسی پیشینه فراهم کنید.
- روش خود را به طراحی پژوهش، جمعیت، نمونه، ابزار، روایی، پایایی، نتایج و فازهای پیادهسازی تقسیم کنید.
- مهمتر اینکه، آیا شما از آن رضایت دارید و با آن راحتید؟